Antonia Vlašić

Datum objave: 08. 02. 2022.

Majke dojilje imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti uzrokovane srčanim bolestima u odnosu na majke koje nisu dojile, pokazalo je novo istraživanje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dojenje ima pozitivan utjecaj na zdravlje majke i djeteta. Naime, djeca koja su dojena rjeđe razvijaju respiratorne infekcije i imaju manji rizik od smrti uzrokovane zaraznim bolestima. Također, istraživanja su pokazala kako majke koje su dojile imaju smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, karcinoma jajnika i dojke. Unatoč preporukama da se dijete doji isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života, samo je jedno od četvero dojenčadi hranjeno isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci.

Provedena je meta-analiza koja je proučavala zdravstvene podatke osam studija iz različitih zemalja, u periodu između 1986. i 2009. godine. Analiza je obuhvatila zdravstvene podatke 1,2 milijuna žena čija je prosječna dob u prvoj trudnoći bila 25 godina te se proučavala poveznica između dojenja i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Sakupljale su se različite informacije o ispitanicama, poput trajanja dojenja, broja trudnoća, starosne dobi žene u prvoj trudnoći te je li žena imala srčani ili moždani udar kasnije tijekom života.

Rezultati su pokazali kako je 82% od ukupno ispitanih žena dojilo u nekom periodu života te kako su iste ispitanice imale 11% smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti u odnosu na ispitanice koje nisu dojile.

Prativši vremensko razdoblje od 10 godina, primijećeno je kako ispitanice koje su dojile u barem jednom periodu života su imale 14% smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti, 12% manju vjerojatnost od srčanog udara i 17% smanjen rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, posebice ako su dojile 12 mjeseci ili duže. Nije utvrđena razlika između žena s obzirom na starosnu dob ili broj trudnoća.

Zaključno, autori studije nadaju se kako će ovi rezultati potaknuti buduće majke na dojenje, s obzirom na činjenicu da osim što dojenje doprinosi zdravlju djeteta, također doprinosi i boljem srčanom zdravlju majke.

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari