Vitaminoteka

Datum objave: 24. 02. 2015.

Podrobnom analizom crijevne mikrobiote djece, istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini otkrili su da je dojenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom bolje „pripremljena“ za prelazak na krutu hranu.

U istraživanju su ispitani podaci o prehrani i zdravlju devetero djece praćene od drugog tjedna do 14. mjeseca života, a tijekom tog perioda, suvremenim analitičkim metodama, iz uzoraka stolice im je analiziran i sastav te aktivnost crijevne biote.

Rezultati su pokazali da se crijevna mikrobiota djece koja su bila isključivo dojena, znatno razlikovala od mikrobiote djece koja su, uz majčino mlijeko, bila hranjena i mliječnim formulama. Mikrobiota potonje djece sadržavala je znatno niži udio korisnih bifidobakterija.

Početkom dohrane, primijećeno je da se općenito mijenja aktivnost crijevne mikrobiote, no među djecom koja su bila hranjena i mliječnim formulama, zapažene su značajno veće promjene.

Autori istraživanja zaključili su kako promjene u aktivnosti crijevne mikrobiote primijećene kod djece hranjene mliječnim formulama, tijekom prelaska na krutu hranu vjerojatno doprinose tegobama probavnog trakta, poput bolova u želucu i kolika.

Izvor: Frontiers in Cellular and Infection Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari