Datum objave: 15. 06. 2009.

Majčino mlijeko ima manje proteina od dojenačkih formula i možda je to razlog zašto djeca hranjena formulama rastu brže. Ovo je potencijalan razlog za zabrinutost jer su takva djeca možda programirana za skladištenje masnog tkiva što povećava rizik od gojaznosti u dječjoj dobi.

Internacionalna studija provedena u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj i Španjolskoj s oko 1000 djece od kojih su jedna dojena, a druga hranjena dojenačkim formulama s različitim udjelom proteina (2 odnosno 3-4 g/100 kcal) pokazuje da u dobi od dvije godine nije bilo značajne razlike u visini djece, ali je skupina s većim unosom proteina imala veću tjelesnu masu. Autori studije naglašavaju važnost dojenja zbog dugoročnih koristi za zdravlje djeteta i smatraju potrebnim dodatno poboljšavati dojenačke formule.

Rezultati ove studije su vrlo zanimljivi i ne smije ih se zanemariti, ali nikako ne znače da djecu odsada treba hraniti formulama s preniskim udjelom proteina. Britanski proizvođači su već poduzeli korake kako bi smanjili količinu proteina u dojenačkim formulama i Britanci su od nedavno promijenili standardne krivulje rasta djece gdje se nove temelje na rastu dojene djece.

Stare krivulje su iz 1970-ih i uglavnom se odnose na djecu hranjenu dojenačkim formulama što je izazivalo zabrinutost roditelja čija su djeca hranjena majčinim mlijekom zbog prividnog zaostajanja u rastu.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje,

Komentari