Datum objave: 17. 07. 2014.

Znanstvena istraživanja upućuju na mnogobrojne blagodati povećanog unosa voća i povrća. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, čini se da preporuka dodatnog unosa voća i povrća kako bi se povećao osjećaj sitosti nije učinkovita za smanjenje tjelesne mase.

Rad objavljen u časopisu American Journal of Clinical Nutrition donosi sistematski pregled i meta-analizu randomiziranih kontroliranih studija koje su se bavile pitanjem učinkovitosti povećanja unosa voća i povrća kao pomoćne metode kod mršavljenja. Te studije zajedno su okupile više od 1 200 ispitanika.

Zaključak provedene analize je da voće i povrće ima neutralan utjecaj na smanjenje tjelesne mase. Dakle, povećani unos voća i povrća vjerojatno neće utjecati na promjenu tjelesne mase.

Autori naglašavaju kako je ovo saznanje još jedno od dokaza da je najbolji pristup mršavljenju smanjenje energetskog unosa, što najčešće znači smanjenje ukupnog unosa hrane. Iako oni koji provode redukcijske dijete misle da će voće i povrće s visokim udjelom prehrambenih vlakana „zamijeniti manje zdravu hranu“, ovo nije primijećeno u do sada provedenim studijama

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari