Dodatak proteina u sportske napitke poboljšava rehidraciju

Datum objave: 25. 08. 2006.

Prema rezultatima studije objavljene u International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism , sportski napici koji sadrže proteine 15% su djelotvorniji u rehidraciji sportaša u odnosu na konvencionalne sportske napitke, a 40% djelotvorniji od vode..
Studija provedena na Sveučilištu St. Cloud State, za cilj je imala usporediti uspješnost u rehidraciji sportaša triju različitih napitka.
U ispitivanju je sudjelovalo 13 sportaša koji su pili ili sportski napitak obogaćen elektrolitima i ugljikohidratima (konvecionalno rehidracijsko sredstvo), ili napitak obogaćen ugljikohidratima, elektrolitima i proteinima, ili vodu. Napitke su pili nakon što ime se, nakon iscrpljujućeg treninga ukupna tjelesna masa, zbog gubitka vode, smanjila za 2,5%.
Rezultati ispitivanja su pokazali da su sportski napici koji sadrže proteine 15 % djelotvorniji u rehidraciji sportaša u odnosu na konvencionalne sportske napitke, a 40% djelotvorniji od vode.

S obzirom da su oba sportska napitka imala sličan sastav ugljikohidrata i elektrolita, istraživači su zaključili da su za poboljšanu rehidracijuzaslužni proteini .

Pošalji prijatelju na email

Komentari