Ela Lučić

Datum objave: 08. 09. 2021.

Mješavina magnezija i vitamina B6, B9 i B12 te ekstrakta rodiole i zelenog čaja može potaknuti opušteno stanje i smanjiti percepciju stresa, pokazali su rezultati novog europskog istraživanja.

U dvostruko slijepu, randomiziranu, paralelnu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno oko 100 odraslih osoba s umjerenom razinom stresa. Nasumično su raspoređeni u jednu od četiri skupine: prva skupina uzimala je mješavinu 150 mg elementarnog magnezija, vitamina B skupine, zelenog čaja i rodiole, druga skupina uzimala je mješavinu bez ekstrakta zelenog čaja, treća skupina mješavinu bez ekstrakta rodiole, a četvrta skupina uzimala je placebo.

Rezultati su pokazali kako su u ispitanika koji su uzimali mješavinu magnezija, vitamina B skupine, ekstrakta zelenog čaja i rodiole uočene značajno veće vrijednosti elektroencefalograma koje ukazuju na opušteno, budno stanje, oslabljeni subjektivni stres, anksioznost i poremećaj raspoloženja, te pojačano subjektivno i autonomno uzbuđenje.

Podaci su također pokazali kako je u prvoj skupini zabilježeno značajnije slabljenje percepcije stresa tijekom kasnijeg profila oporavka i do 7 sati nakon stresa. Također, dodatak prehrani nudio je zaštitu od negativnih poremećaja raspoloženja, smanjenu subjektivnu anksioznost i pojačanu subjektivnu energetsku uzbuđenost i budnost između 2 i 7 sati nakon izloženosti stresu.

Istraživači su zaključili kako možda postoji značajna praktična korist od ove metode smanjenja negativnog utjecaja stresa, uzimajući u obzir povezane duboke štete po kvalitetu života pojedinaca i znatne društvene i ekonomske troškove.

Izvor: Nutritional Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, magnezij, rodiola, stres, Zeleni čaj,

Komentari