Antonia Vlašić

Datum objave: 22. 03. 2022.

Nova studija ispitala je utjecaj dodatka prehrani na bazi proteina i vlakana na povećanje tjelesne mase i indeksa tjelesne mase (ITM) kod starijih osoba s povećanim rizikom od pothranjenosti.

Cilj novog kliničkog istraživanja, koje se provodilo 12 tjedana, bio je ispitati utjecaj dodatka prehrani na nutritivni status i tjelesni sastav osoba starije životne dobi. U njemu je sudjelovalo 18 ispitanika u dobi iznad 65 godina koji su imali rizik od pothranjenosti te su bili podijeljeni u interventnu i kontrolnu skupinu. Svi ispitanici dva puta dnevno morali su uzimati ili dodatak prehrani koji je u 125 mL sadržavao 7,5 g proteina, 2,5 g prehrambenih vlakana i 200 kilokalorija ili placebo. Uz to, pratile su se i promjene na tjelesnoj masi, ITM, tjelesnom sastavu i snazi stiska (hvata).

Rezultati su pokazali kako je kod skupine koja je uzimala dodatak prehrani došlo do povećanja tjelesne mase za 2 kg do kraja ispitivanja, dok se kod placebo skupine tjelesna masa povećala se za svega 0,5 kg u istom vremenskom razdoblju.

Nadalje, kod interventne skupine primijećen je porast ITM za 0,8 kg/m2, koji se u placebo skupini povećao za manje od 0,2 kg/m2. Detaljnija analiza pokazala je povećan porast tjelesne mase, ITM i mišićne mase kod ispitanika starijih od 75 godina koji su uzimali dodatak prehrani.

Autori zaključuju kako uzimanje navedenog dodatka prehrani može spriječiti malnutriciju kod starijih osoba te kako je poboljšanje ITM i skeletne mišićne mase izraženije što je osoba starije dobi.

Izvor: The Journal of the Japan Home Nutrition Management Society

Pošalji prijatelju na email

Komentari