Ela Lučić

Datum objave: 25. 03. 2022.

Dobro je poznato kako je proces starenja povezan s poremećajima sna, a oko 36,2% starijih osoba žali se na nesanicu. Neki od uzroka poremećaja sna su poremećeni cirkadijski ritam, smanjena tjelesna funkcija i aktivnost, te smanjenje društvene interakcije.

Pogoršanje kvalitete sna i tjelesni ili psihički umor kod starijih osoba dovodi do smanjene kvalitete života i povećane stope smrtnosti. Rezultati nekoliko studija pokazuju učinkovitost različitih lijekova i dodataka prehrani za starije odrasle osobe, a nikotinamid mononukleotid (NMN, engl. nicotinamide mononucleotide) u obliku dodatka prehrani nedavno je zaokupio pozornost znanstvenika. Zabilježen je potencijal NMN-a u aktiviranju mitohondrijske funkcije, sprječavanju bolesti uzrokovanih starenjem i odgađanju procesa starenja kod miševa. To ukazuje da bi unos NMN-a mogao koristiti starijim odraslim osobama u poboljšanju njihovog tjelesnog i psihičkog zdravlja.

U nedavno provedenoj randomiziranoj, dvostruko slijepoj studiji kontroliranoj placebom, znanstvenici su istraživali učinak uzimanja NMN-a u obliku dodatka prehrani ovisno o vremenu na kvalitetu sna, umor i tjelesnu izvedbu kod starijih osoba.

U studiju je bilo uključeno 108 ispitanika podijeljenih u četiri skupine: prva skupina uzimala je 250 mg NMN-a u prijepodnevnim satima, druga skupina u poslijepodnevnim satima, treća skupina uzimala je placebo u prijepodnevnim satima, a četvrta u poslijepodnevnim satima svaki dan tijekom 12 tjedana. Kvaliteta spavanja procijenjena je pomoću Pittsburgh indeksa kvalitete sna. Kako bi se procijenila tjelesna izvedba, provedeni su testovi poput snage hvata šake, „Five Times Sit to Stand Test“ (5-STS) i testa hodanja na 5 metara.

Rezultati upitnika za procjenu kvalitete sna bili su najveći u skupini koja je uzimala NMN u poslijepodnevnim satima.

Također, znanstvenici su zaključili kako je uzimanje NMN-a u poslijepodnevnim satima rezultiralo smanjenjem pospanosti i poboljšanjem rezultata 5-STS testa. To ukazuje kako je poslijepodnevni unos NMN-a učinkovitiji u poboljšanju funkcije donjih udova i smanjenju pospanosti kod starijih osoba, što bi moglo dodatno koristiti njihovom tjelesnom i psihičkom zdravlju.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nikotinamid, osobe starije dobi,

Komentari