Vitaminoteka

Datum objave: 11. 07. 2014.

Gestacijski dijabetes jedna je od mogućih komplikacija tijekom trudnoće, a karakterizira je netolerancija ugljikohidrata i metabolički poremećaji.

Javlja se kod 1-14 % trudnica u svijetu (raspon je širok zbog različitih kriterija koji se u pojedinim dijelovima svijeta koriste kod dijagnoze), a liječenje, tj. poboljšavanje metaboličkog profila kod zahvaćenih pacijentica iznimno je bitno jer gestacijski dijabetes može povećati rizik od preeklampsije, prijevremenog poroda ili poroda carskim rezom.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetologia, dodaci kalcija i vitamina D poboljšavaju metabolički profil trudnica s gestacijskim dijabetesom.

Navedeno istraživanje provedeno je u Iranu na 56 oboljelih trudnica. Ispitanice su nasumično bile podijeljene u dvije skupine te su primile ili dodatke prehrani kalcija i vitamina D ili placebo. One koje su primale aktivne sastojke, svaki dan su unosile 1 000 mg kalcija, a vitamin D su primile u dva navrata, prvog i 21. dana studije, u obliku tablete vitamina D3 u dozi od 50 000 I.J. Uzorci krvi za analizu uzimani su na početku i na kraju studije (42. dana).

Istraživači su utvrdili da je nakon intervencije kalcijem i vitaminom D uslijedilo značajno smanjenje razine glukoze u krvi, kao i inzulina i LDL-kolesterola („lošeg“ kolesterola). U usporedbi s placebo skupinom, kod trudnica iz eksperimentalne skupine je također zamijećen porast osjetljivosti na inzulin te povećanje razine „dobrog“ HDL-kolesterola.

Ovo saznanje je korisno jer trudnice s gestacijskim dijabetesom koje imaju loš metabolički profil, kasnije u životu imaju veće šanse za razvitak dijabetesa tipa 2, a vjerojatno i buduće pojave metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti. Također, komplikacije mogu zahvatiti i njihovo potomstvo, bilo da se radi o kratkoročnim ili dugoročnim posljedicama.

Pošalji prijatelju na email

Komentari