Datum objave: 09. 07. 2014.

Istraživanje na štakorima pokazalo je da već kratkotrajan unos hrane bogate mastima i fruktozom porijeklom iz glukozno - fruktoznog sirupa ima štetniji učinak na jetru od unosa hrane bogate samo mastima. Objavljeno u časopisu Experimental Physiology, ovo istraživanje nam daje uvid u štetne posljedice koje fruktoza može imati kada se uvrsti u prehranu bogatu zasićenim mastima kakva je karakteristična za mnoge dijelove Zapada.

U istraživanju, kao model odrasle neaktivne ljudske populacije, korišteni su odrasli štakori hranjeni s tri različita tipa hrane. Jedna skupina štakora imala je prehranu s niskim udjelom masti, druga s visokim udjelom masti, a treća skupina prehranu s visokim udjelom masti i fruktoze. Ovaj posljednji tip prehrane svojim sastavom je sličan modernoj prehrani većine zapadnjaka.

Nakon samo dva tjedna ovakve prehrane, istraživači su ispitali funkciju jetre modelnih životinja i zamijetili da je prisutnost fruktoze u prehrani s visokim udjelom masti pogoršala oštećenje ovog bitnog metaboličkog organa. Fruktoza je ubrzala nakupljanje masti u jetri i smanjila njenu osjetljivost na inzulin.

Rezultati ukazuju na negativan utjecaj kojeg može imati dodatak fruktoze uobičajenoj zapadnjačkoj prehrani s visokim udjelom masti. Također, dovode u pitanje korištenje glukozno-fruktoznog sirupa u bezalkoholnim pićima i ostalim proizvodima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari