Magdalena Klepo

Datum objave: 14. 02. 2024.

Multipla skleroza predstavlja kroničnu neurodegenerativnu bolest koja često dovodi do trajnog invaliditeta i smanjenja kvalitete života. Najčešći tip multiple skleroze je relapsno remitirajući oblik (RRMS) kojeg karakterizira pojava simptoma bolesti u obliku relapsa, nakon kojeg slijedi potpuno ili djelomično poboljšanje. Dokazi pokazuju da su kod više od 80 % oboljelih prisutni gastrointestinalni simptomi uzrokovani komplikacijama bolesti, oralnim terapijama ili njihovom kombinacijom.

Prema provedenim studijama, unos đumbira u obliku dodataka prehrani ima pozitivne učinke na različite gastrointestinalne simptome, promičući povećanu pokretljivost probavnog sustava i skraćujući vrijeme prolaska hrane, potencijalno olakšavajući tegobe poput konstipacije. Obzirom na visoku prevalenciju gastrointestinalnih simptoma kod oboljelih od multiple skleroze i pozitivnih učinaka đumbira na probavni sustav, cilj nedavno provedene studije bio je istražiti učinak đumbira na učestalost i težinu gastrointestinalnih simptoma kod pojedinaca s RRMS-om.

Studija je provedena kao 12-tjedno randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano istraživanje, uključivši 52 sudionika. Prije nasumične raspodjele sudionika u intervencijsku skupinu (n=26) i kontrolnu skupinu (n=26), provedeno je trotjedno razdoblje tijekom kojeg su sudionici zamoljeni da ne konzumiraju đumbir niti njegove proizvode te da zadrže svoje uobičajene prehrambene navike i redovitu tjelesnu aktivnost. Nakon tog razdoblja, intervencijska skupina primala je 500 miligrama đumbira na dan u obliku dodatka prehrani, dok je kontrolna skupina primala placebo (kukuruz), tri puta dnevno uz glavne obroke. Na početku i kraju istraživanja, u svrhu procjene učestalosti i težine gastrointestinalnih simptoma korištena je vizualna analogna ljestvica.

U intervencijskoj skupini, nakon uzimanja đumbira u obliku dodatka prehrani primijećeno je značajno smanjenje učestalosti mučnine (p=0,003), nadutosti (p=0,046) i konstipacije (p < 0,001) u usporedbi s početnom vrijednošću.

U kontrolnoj skupini učestalost mučnine (p=0,043) i konstipacije (p < 0,001) značajno se povećala na kraju studije, u usporedbi s početnom vrijednošću. Težina bolova u trbuhu bila je značajno niža nakon uzimanja dodatka đumbira, u odnosu na kontrolnu skupinu (p=0,069). Prisutnost nuspojava bila je manja u intervencijskoj skupini s 7,7 %, u usporedbi s placebo skupinom gdje je iznosila 11,5 %.

Znanstvenici zaključuju da dnevna doza od 1500 mg đumbira tijekom 12 tjedana može značajno smanjiti učestalost i težinu simptoma poput mučnine, konstipacije, nadutosti i bolova u trbuhu kod oboljelih od RRMS-a. Također je utvrđeno da đumbir u obliku dodatka prehrani ima rijetke i blage nuspojave pri čemu ističu sigurnost njegove primjene.

Izvor: BMC Complementary Medicine and Therapies

Pošalji prijatelju na email

Komentari