Datum objave: 03. 06. 2013.

Najnoviji članak u časopisu BMJ istaknuo je rezultate istraživanja koji potvrđuju brojne probleme koje nastaju posljedično kontinuiranoj konzumaciji šećera dodanog u brojnim proizvodima na tržištu.

Znanstvenici su istaknuli kako su epidemija pretilosti te zabrinjavajuće brojke oboljelih od dijabetesa tipa 2 upravo posljedica povećanog unosa šećera. Studije ukazuju da se unosom jednog gaziranog pića na dan povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 22%. Nadalje, unosom dodatnog šećera povećava se rizik od brojnih kardiovaskularnih problema, metaboličkog sindroma te općenito dolazi do narušenog zdravlja.

Također, smatra se da dodatni šećer ne bi trebao prelaziti više od 10% ukupnog energetskog unosa/ dan odnosno ne više od 100/150 kcal/d za žene/muškarce.

Kao potencijalno rješenje znanstvenici sugeriraju povećanje poreza na proizvode bogate solju, mastima i šećerima kako bi se na taj način smanjio unos navedenih namirnica.

Pošalji prijatelju na email

Komentari