Osim dobro poznatih učinaka na zdravlje srca, mozga i mentalno stanje, istraživanje sa Sveučilišta Georgia pokazuje da omega - 3 i omega - 6 masne kiseline mogu smanjiti rizik od razvoja raznih oblika raka.
Osobe s višim razinama omega -3 masnih kiselina imale su niže stope karcinom debelog crijeva, želuca i pluća te drugih karcinoma probavnog sustava. Visoke razine omega - 6 masnih kiselina bile su povezane s manjim rizikom od 14 različitih vrsta karcinoma, uključujući onaj mozga, maligni melanom i karcinom mjehura.
Podaci su prikupljeni iz studije provedene u Ujedinjenom Kraljevstvu na više od 250 000 ljudi praćenih više od deset godina. Tijekom tog razdoblja, gotovo 30 000 sudionika razvilo je neki oblik raka. Iako su prethodne studije ukazivale na povezanost između razina masnih kiselina i rizika od raka, nijedna nije nedvojbeno potvrdila da omega-3 i omega-6 masne kiseline smanjuju stope raka ili povećavaju šanse za preživljavanje raka.
Važno je napomenuti da koristi od visokih razina masnih kiselina nisu ovisile o drugim čimbenicima rizika poput indeksa tjelesne mase, konzumacije alkohola ili tjelesne aktivnosti. Dodaci ribljeg ulja donose brojne zdravstvene koristi
Omega-3 i omega-6 masne kiseline, poznate kao "zdrave masti", ključne su za ljudsko zdravlje. Nalaze se u masnoj ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima poput ulja repice. Međutim, većina ljudi u SAD-u ne unosi ih dovoljno hranom, zbog čega se mnogi okreću dodacima ribljeg ulja.
Dodaci omega-3 pokazali su se korisnima u smanjenju rizika od visokog kolesterola i bolesti srca. Unatoč mnogim prednostima, odluka o uzimanju dodataka ribljeg ulja nije univerzalna. Primjerice, istraživači su otkrili da visoke razine omega-3 mogu biti povezane s neznatno većim rizikom od raka prostate. Za žene je odluka jednostavna: unosite više omega-3 masnih kiselina, zaključuju istraživači. Pozitivne učinke omega-6 masnih kiselina istraživači su primijetili kod mlađih sudionika, osobito žena.
Ono što je važno naglasiti jest da je ključ za zdravlje uravnotežen unos omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Idealno bi bilo da unosimo omjer omega-6 prema omega-3 od 4:1, ili čak manji, dok zapadnjačka prehrana često ima omjer i do 20:1, što može utabati put razvoju brojnih kroničnih nezaraznih bolesti.
Izvor: International Journal of Cancer