Datum objave: 26. 12. 2011.

Uzimanje dodataka prehrani može ugroziti zdravlje, no ne zbog njihovog utjecaja na tijelo, kažu kineski znanstvenici. Njihovo istraživanje je pokazalo kako uzimanje dodataka prehrani daje ljudima lažni osjećaj „neranjivosti „ zbog čega se češće upuštaju u rizično ponašanje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Science otkrilo je kako je ljudima dovoljno dati placebo tabletu i uvjeriti ih da unose nešto zdravo da prestanu mariti za zdravlje.

U istraživanju su sudjelovala 82 ispitanika koja su podijeljena u dvije skupine. Prva je skupina uzimala kapsule za koje im je rečeno da sadrže vitamine dok su drugoj skupini također davali iste kapsule, ali im je rečena istina – da su kapsule napravljene od običnog šećera.

Rezultati istraživanja su bili vrlo zanimljivi. Naime, ispitanici koji su uzimali kapsule misleći da se radi o vitaminima nisu pokazivali jednaku volju za tjelovježbom te su se češće ponašali promiskuitetno, prekomjerno izlagali suncu i konzumirali alkohol u usporedbi sa skupinom koja je znala da uzima šećer.

Na kraju istraživanja ispitanicima je ponuđen izbor između zdravog uravnoteženog obroka i neograničenog pristupa švedskom stolu. Očekivano, ispitanici koji su uzimali placebo su češće birali švedski stol.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari