Josip Rešetar

Datum objave: 13. 10. 2017.

Svakodnevna uporaba dodataka prehrani s peptidima kolagena može ubrzati rast noktiju za 12%, kao i smanjiti učestalost pucanja za 42%, zaključak je novijeg znanstvenog istraživanja.

U istraživanju koje je trajalo 24 tjedna bilo je uključeno 25 ispitanica koje su svakodnevno dobivale 2,5 grama dodatka prehrani s bioaktivnim peptidima kolagena. Nakon 24 tjedna ispitanice su prestale konzumirati dodatak prehrani s kolagenom te su nakon dodatna 4 tjedna bilježile promjene.

Rezultati su pokazali da je preko 90% ispitanica nakon dodatna 4 tjedna prijavilo poboljšanje. Dodatno, 8% ispitanica je prijavilo da je upotreba dodatka prehrani s kolagenom popravila izgled samih noktiju.

Naime, konzumacija dodatka prehrani s bioaktivnim peptidima kolagena djeluje blagotvorno na dva načina. Razgradnjom bioaktivnih peptida kolagena nastaju slobodne aminokiseline ili pak manji peptidni kolagenski prekursori. Slobodne aminokiseline bitne su u izgradnji kompleksnih proteina unutar noktiju, dok s druge strane peptidni kolagenski prekursori imaju ulogu bioaktivnih glasnika koji aktiviraju različite signalizacijske puteve kao i dermalni i epidermalni metabolizam.

Znanstvenici pozivaju na nova istraživanja koja će se baviti proučavanjem mehanizama koji vode do poboljšanja čvrstoće noktiju te na veće studije koje bi trebale potvrditi rezultate aktualnog istraživanja.

Izvor: Journal of Cosmetic Dermatology

Pošalji prijatelju na email

Komentari