Vitaminoteka

Datum objave: 07. 07. 2016.

U novom istraživanju u kojem je proučavan učinak jednog komercijalno dostupnog dodatka prehrani koji sadrži mješavinu 30 vitamina, mineralnih elemenata i biološki aktivnih tvari, primijećeno je da bi ovakvi pripravci mogli biti korisni u prevenciji i poboljšanju neurodegenerativnih bolesti.

Ispitivani pripravak, između ostalog, sadržavao je vitamine B-skupine te vitamine C i D, kao i ekstrakt zelenog čaja i ulje jetre bakalara, a svakodnevno ja davan miševima s progresivnim oštećenjem živčanih stanica.

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja primijećen je značajan potencijal ovog dodatka prehrani. Konkretno, zapaženo je da je gotovo u potpunosti zaustavio daljnja oštećenja moždanih stanica te kognitivno propadanje, a zamijećeno je i poboljšanje vida i njuha, kao i ravnoteže i motorike.

Tako je zaključeno da bi ispitivani dodatak prehrani mogao biti vrlo koristan u poboljšanju kvalitete života starijih osoba i u usporavanju napretka neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, ALS-a i Parkinsonove bolesti. Sljedeći korak bi, stoga, trebala biti klinička ispitivanja koja bi blagotvorne učinke potvrdila i na ljudima.

Izvor: Environmental and Molecular Mutagenesis

Pošalji prijatelju na email

Komentari