Ela Lučić

Datum objave: 15. 07. 2022.

Makularna degeneracija povezana sa starenjem degenerativna je bolest mrežnice, tkiva osjetljivog na svjetlost u stražnjem dijelu oka.

Progresivna smrt stanica retine u makuli, dijelu mrežnice koji osigurava jasan središnji vid, na kraju dovodi do sljepoće. Liječenje može usporiti ili poništiti gubitak vida, međutim ne postoji lijek za ovu bolest.

U studijama o očnim bolestima povezanim sa starenjem znanstvenici su utvrdili kako dodaci prehrani mogu usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD, engl. Age-Related Macular Degeneration), čestog uzroka sljepoće.

U studiji iz 1996. godine znanstvenici su otkrili kako dodatak prehrani koji sadrži vitamine C i E, bakar, cink i beta-karoten može značajno usporiti napredovanje AMD-a od umjerene do kasne faze bolesti. Međutim, rezultati dviju istodobnih studija također su otkrili kako su pojedinci koji su bili pušači i uzimali beta-karoten imali značajno veći rizik od karcinoma pluća nego što se očekivalo.

U drugoj studiji o očnim bolestima povezanim sa starenjem, znanstvenici su usporedili dodatak prehrani koji je sadržavao beta-karoten s dodatkom koji je umjesto beta-karotena sadržavao lutein i zeaksantin. Poput beta-karotena, lutein i zeaksantin su antioksidansi koji djeluju u mrežnici. Formulaciju koja je sadržavala beta-karoten uzimali su samo sudionici koji nikada nisu pušili ili su prestali pušiti.

Na kraju petogodišnjeg razdoblja istraživanja, znanstvenici su zaključili kako lutein i zeaksantin ne povećavaju rizik od karcinoma pluća, te kako bi nova formulacija mogla smanjiti rizik od napredovanja AMD-a za oko 26%.

Nakon završetka petogodišnjeg razdoblja istraživanja, svim sudionicima studije ponuđena je konačna formulacija dodatka prehrani koja je sadržavala lutein i zeaksantin umjesto beta-karotena. Iako su svi sudionici nakon završetka razdoblja istraživanja uzimali isključivo dodatak prehrani s luteinom i zeaksantinom, rezultati su pokazali kako je uzimanje beta-karotena gotovo dvostruko povećalo rizik od karcinoma pluća kod osoba koje su u prošlosti prestale pušiti. Nije uočen povećani rizik za razvoj karcinoma pluća u onih koji su uzimali dodatak prehrani s luteinom i zeaksantinom. Osim toga, nakon razdoblja od 10 godina, skupina kojoj je prvobitno dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani s luteinom i zeaksantinom imala je dodatni 20% manji rizik od progresije AMD-a, u usporedbi s onima kojima je prvobitno dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani s beta-karotenom.

Izvor: National Eye Institute

Pošalji prijatelju na email

Komentari