Josip Rešetar

Datum objave: 20. 11. 2017.

Adekvatna uporaba dodataka prehrani može biti odličan način za poboljšanje učinkovitosti terapije karcinoma, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Clinical Nutrition Research.

Karcinom je vodeći uzročnik smrti u svijetu čija incidencija rapidno raste kako u razvijenim, tako i u nerazvijenim zemljama. Mehanizmi i čimbenici koji rezultiraju pojavom karcinoma izrazito su kompleksni pa je i postupak liječenja u velikom broju slučaja individualan. Budući da prehrana spada u čimbenike koji mogu dovesti do nastanka karcinoma, odnosno može prevenirati nastanak istoga, znanstvenici su u aktualnom istraživanju odlučili provesti sistemsku analizu u kojoj su promatrali kako dodaci prehrani mogu utjecati na klinički ishod osoba oboljelih od karcinoma.

Sistemska analiza je obuhvatila 28 znanstvenih radova koji su imali sadržane sljedeće parametre: nutritivnu anamnezu, biokemijske markere povezane s imunitetom i upitnik o kvaliteti života pacijenta. U većini istraživanja korišten je dodatak prehrani koji je pored osnovnih nutrijenata (makronutrijenti i mikronutrijenti) sadržavao jednu ili više funkcionalnih komponenti.

Rezultati su pokazali da je kod pacijenata koji su dobivali dodatak prehrani u 40% slučajeva došlo do poboljšanja nutritivnog statusa, smanjenja vremena boravka u bolnici kao i subjektivnog zadovoljstva kvalitetom života.

Dodatno, kod pacijenata koji su dobivali dodatak prehrani u 65% studija došlo je do poboljšanja jednog ili više markera povezanih s funkcijom imuniteta.

Bez obzira što uporaba dodataka prehrani u slučaju pacijenata s karcinomom osigurava poboljšanje učinka terapije, znanstvenici pozivaju na dodatne studije koje bi potvrdile zaključke aktualne analize.

Pošalji prijatelju na email

Komentari