Josip Rešetar

Datum objave: 06. 11. 2017.

Dodaci prehrani čvrste konzistencije mogu poboljšati zdravstveno stanje starijih osoba koje imaju povećan rizik od neuhranjenosti kao i smanjiti ukupne troškove zdravstvene skrbi, zaključak je novije ekonomske analize.

U francuskom istraživanju iz 2015. godine pokazano je da konzumacija čvrstog dodatka prehrani u obliku posebno formuliranog keksa rezultira porastom težine i apetita te smanjenjem učestalosti dekubitisa, proljeva, padova i infekcija kod starijih osoba. Međutim, u istraživanju nije promatrana ekonomska isplativost uvođenja spomenutog dodatka prehrani, što je upravo bio razlog pokretanja aktualne ekonomske analize.

U ekonomskoj analizi je bilo uključeno 175 starijih neuhranjenih osoba koji su živjeli u sedam institucija. Analiza je provođena pomoću adaptivne metodologije koja je nastojala obuhvatiti sve medicinske troškove ispitanika. Troškovi su obuhvaćali cijenu dodatka prehrani čvrste konzistencije te brigu za popratne pojave: dekubitis, proljev, padove i infekcije. Dodatno je promatrano i prosječno vrijeme utrošeno na pojedinog ispitanika tijekom skrbi od strane medicinskog osoblja.

Rezultati su pokazali da je konzumacija posebno formuliranih keksa tijekom prvih šest tjedana rezultirala smanjenjem ukupnih troškova. Štoviše, smanjenju troškova značajno je doprinjelo smanjenje učestalosti padova i infekcija, što je rezultiralo kraćim boravkom u bolnici i manjom medicinskom intervencijom. Izraženo u novčanoj vrijednosti, prosječna ušteda po neuhranjenom ispitaniku iznosila je između 1,52 i 2,48 €. Također je zabilježeno smanjenje vremena potrebnog za medicinsku skrb pojedinog ispitanika od čak 30 minuta.

Izvor: European Geriatric Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehani, stariji,

Komentari