Vitaminoteka

Datum objave: 26. 09. 2016.

Rezultati novog istraživanja, kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Gothenburgu, pokazuju kako uzimanje omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani može utjecati na poboljšanje vještine čitanja kod djece.

Ova vijest osobito je važna za djecu s poremećajem pozornosti jer se pokazalo kako im uzimanje ovih masnih kiselina u obliku dodataka prehrani može pomoći u razvijanju vještine čitanja.

U istraživanju je sudjelovalo 154 učenika dobi 9 do 10 godina, a temeljilo se na tzv. Logos testu kojim su ispitane vještine čitanja, uključujući i brzinu čitanja, mogućnost čitanja besmislenih riječi te njihov riječnik. Učenici su podijeljeni u tri skupine – jedna skupina je dobivala kapsule omega – 3 masnih kiselina, druga skupina je primala kapsule omega – 6 masnih kiselina dok je treća skupina dobivala placebo (palmino ulje).

Istraživanje je trajalo 6 mjeseci, a već nakon tri mjeseca kod djece, koja su uzimala kapsule omega – 3 odnosno omega – 6 masnih kiselina, primijećen je napredak u čitanju u odnosu na djecu koja su dobivala placebo. Napredak se posebice odnosio na mogućnost čitanja besmislenih riječi te njihov pravilan izgovor. Zanimljiv je i podatak kako je kod djece s umjerenim poremećajem pozornosti koja su uzimala spomenute masne kiseline tijekom tri mjeseca primijećen značajniji napredak u nekoliko testova uključujući i brzo čitanje.

Autori istraživanja su zaključili kako ovo istraživanje ukazuje da djeca mogu imati koristi od uzimanja dodataka prehrani s posebnom formulom te da bi trebalo provesti dodatna slična istraživanja kako bi bili sigurniji u dobivene rezultate.

Izvor: The Journal of Child Psychology and Psychiatry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Omega-3 m.k., Zdravlje djece,

Komentari