Vitaminoteka

Datum objave: 18. 12. 2014.

Za novorođenčad se smatra da je niske porođajne mase za gestacijsku dob ukoliko im je masa pri porodu znatno niža od one očekivane s obzirom na „starost“.

Ovo stanje najčešće je posljedica problema u rastu i razvoju tijekom trudnoće, a primijećeno je da su djeca niske porođajne mase za svoju gestacijsku dob podložnija brojnim komplikacijama koje mogu ugroziti zdravlje, kako u ranim, tako i kasnijim fazama života.

Novo britansko istraživanje ispitalo je povezanost uzimanja dodataka prehrani folne kiseline, koja pripada skupini B-vitamina, i porođajne mase novorođenčadi. U istraživanju su korišteni podaci o ishodima 108 525 trudnoća za koje su bile dostupne informacije o majčinom uzimanju dodataka folne kiseline prije i tijekom drugog stanja.

Rezultati su pokazali da su djeca majki koje nisu uzimale dodatke folne kiseline, imala najveću učestalost niske porođajne mase za gestacijsku dob – 16,3 %. Novorođenčad majki koje su uzimale folnu kiselinu tijekom trudnoće, nisku porođajnu masu pokazala su u 13,4 % slučajeva, dok je najniža učestalost primijećena kod djece majki koje su dodatke folne kiseline uzimale prije trudnoće. Samo 9,9 % potonje djece se rodilo s niskom masom.

Rezultati, dakle, ukazuju na potencijalno koristan učinak uzimanja dodataka folne kiseline prije začeća na porođajnu masu djece. Ovo saznanje ima veliku važnost budući da trenutno ne postoje terapijske opcije za nisku porođajnu masu.

Izvor: BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology

Pošalji prijatelju na email

Komentari