Vitaminoteka

Datum objave: 13. 10. 2016.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases otkriva kako osobe koje uzimaju statine, lijekove za snižavanje razine kolesterola u krvi, mogu imati dobrobiti od uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani i to u vidu bolje elastičnosti arterija te sniženja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

Obiteljska hiperkolesterolemija (OH) je nasljedno stanje koje vodi do povišene razine LDL kolesterola. Iako terapija statinom pomaže u snižavanju rizika od ateroskleroze, rizici od drugih kardiovaskularnih bolesti su i dalje prisutni, uključujući i smanjenu elastičnost arterija.

Da bi ispitali pomaže li u smanjenju tih rizika uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani, znanstvenici su regrutirali 20 odraslih osoba s dijagnozom OH koje su uzimale statine. Ispitanici su slučajnim odabirom raspoređeni u dvije skupine. Prva je skupina tijekom 8 tjedana uzimala 4 g omega – 3 masnih kiselina dnevno, a druga skupina za to vrijeme nije uzimala dodatke prehrani. Nakon sljedećih 8 tjedana, tijekom kojih ispitanici nisu uzimali dodatke prehrani, skupinama su zamijenjeni zadaci.

Zabilježeno je statistički značajno poboljšanje uz uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani. Povećana je elastičnost velikih arterija za 9%, sistolički i dijastolički tlak sniženi su za 6%, razina triglicerida za 20%, kao i razina apoB (apolipoprotein B). S druge strane, nisu zapaženi značajniji učinci na elastičnost malih arterija.

Na kraju je zaključeno kako nije uočena povezanost promjena u elastičnosti velikih arterija i sistoličkog krvnog tlaka, koncentracije triglicerida u plazmi ili drugih varijabli, što upućuje na to da je poboljšanje biofizičkih svojstava ovih arterija izravan učinak omega-3 masnih kiselina.

Pošalji prijatelju na email

Komentari