Ela Lučić

Datum objave: 08. 01. 2021.

Dodaci prehrani koji sadrže mješavinu 5 sojeva bakterijskog roda Lactobacillus i 5 sojeva bakterijskog roda Enterococcus izolirani iz zdravih crijeva dojenčadi mogli bi pomoći kod propusnosti crijeva povezane sa starenjem, pokazali su rezultati novog istraživanja na miševima.

Podaci objavljeni u časopisu JCI Insight ukazuju kako bi mješavina probiotika također mogla spriječiti neravnotežu uzrokovanu prehranom s visokim udjelom masti („zapadnjački“ način prehrane), smanjiti pojavu upalnih procesa te poboljšati metaboličke i tjelesne funkcije kod starijih miševa.

Iako je precizna etiologija upale niskog stupnja nepoznata, u starijih osoba obično je povezana s povećanom propusnošću crijevnog epitela (propusna crijeva) i abnormalnom mikrobiotom crijeva, objašnjavaju znanstvenici. Propusnost crijeva nepoželjna je situacija u kojoj otrovne bakterijske komponente mogu proći iz lumena crijeva u krv. Konzumacija ispitivane mješavine probiotika dovela je do povećanja uskih spojeva u crijevima miševa, što smanjuje propusnost crijeva te posljedično i upalne procese. Znanstvenici su također otkrili da probiotici povećavaju aktivnost hidrolaze žučne soli (BSH, engl. Bile salt hydrolase), što je rezultiralo većom obiljem taurina u crijevima.

Dodatne studije provedene na nematodama C. elegans otkrile su kako je taurin povećao trajanje životnog vijeka, smanjio razinu masti i propusnost crijeva te poboljšao tjelesnu funkciju, ističu stručnjaci.

Pokazali su da je probiotička terapija humanog porijekla kod starijih miševa spriječila metaboličke disfunkcije uzrokovane prehranom s visokim udjelom masti, kao što su intolerancija glukoze, rezistencija na inzulin, steatoza jetre i upala masnog tkiva.

Smanjena tjelesna funkcija i povećana učestalost upalnih procesa glavni su čimbenici rizika povećanog morbiditeta i smrtnosti pretilih starijih osoba, a probiotička terapija smanjila je oba čimbenika rizika. Navedena otkrića ukazuju kako bi ovakve probiotičke terapije mogle biti korisne za sprečavanje metaboličkih disfunkcija povezanih sa starenjem, tjelesnim opadanjem i upalom, a mogu promovirati i zdravo starenje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari