Ela Lučić

Datum objave: 03. 02. 2021.

Starenje je povezano sa smanjenjem apetita i unosa hrane, uključujući unos proteina, što kod starijih osoba dovodi do gubitka tjelesne mase, a posebno mase skeletnih mišića.

Znanstvenici su ranije izvijestili da je kod starijih osoba akutna supresija (do tri sata nakon uzimanja) unosa energije uzrokovana uzimanjem proteina u obliku dodatka prehrani manja od one opažene kod mlađih odraslih osoba, što rezultira povećanjem ukupnog unosa energije i proteina kod starijih.

Ovim je istraživanjem skupina australskih znanstvenika nastojala utvrditi učinak starenja na smanjenje unosa hrane prilikom doručka, ručka i večere tijekom devet sati, nakon uzimanja proteina sirutke prije doručka (u dozi od 30 g i 70 g), u usporedbi s placebom kod 30 zdravih mlađih i starijih muškaraca.

Svaki je ispitanik proučavan u tri navrata, u razmaku od 3 do 10 dana, a večer prije su konzumirali standardizirani obrok te nisu konzumirali alkohol niti izvršavali napornu tjelovježbu tijekom prethodna 24 sata. Prije i nakon uzimanja napitka s proteinima sirutke ili placeba, procjenjivana je subjektivna percepcija apetita. Unos energije mjeren je za vrijeme doručka, ručka i večere.

Znanstvenici su izvijestili kako je smanjenje unosa energije konzumacijom proteina sirutke bilo manje u zdravih starijih muškaraca u usporedbi s mlađim muškarcima.

Kumulativni unos proteina povećao se u skupinama koje su konzumirale proteinski napitak. Zaključno, ova otkrića podupiru upotrebu proteina sirutke u obliku dodatka prehrani u zdravih starijih pacijenata kojima je cilj povećati unos proteina bez smanjenja ukupnog unosa energije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari