Ela Lučić

Datum objave: 30. 08. 2021.

Uzimanje glukozamina u obliku dodatka prehrani može pružiti dobrobiti za zdravlje crijeva kao što su smanjenje nadutosti i konstipacije, pokazali su rezultati novog randomiziranog kontroliranog ispitivanja.

U ispitivanje je bilo uključeno šest zdravih muškaraca i pet zdravih žena te im je nasumično dodijeljeno uzimanje glukozamina i placeba u trajanju od tri tjedna, s dvotjednim periodom ispiranja. Ispitanici su ispunili upitnik o probavnim simptomima, a također su dostavili uzorke stolice na početku i na kraju svakog razdoblja intervencije.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje glukozamina u obliku dodatka prehrani bilo povezano sa statistički značajnim smanjenjem nadutosti u želucu, kao i smanjenjem učestalosti konstipacije i tvrde stolice.

Analiza uzoraka stolice pokazala je značajno smanjenje raznolikosti loših bakterija nakon razdoblja uzimanja glukozamina. Točnije, autori studije otkrili su značajno smanjenje udjela bakterija iz obitelji Pseudomonadaceae, Peptococcaceae i Bacillaceae u uzorcima stolice kada su ispitanici uzimali glukozamin. Smanjenje ukupnog sadržaja bakterija u uzorcima stolice prilikom uzimanja glukozamina u skladu je s rezultatima prethodnih studija, ističu znanstvenici.

Nasuprot tome, nije zabilježen porast u broju bakterija nijednog bakterijskog roda ili obitelji tijekom studije. Dobiveni rezultati mogu biti posljedica inhibicije određenih bakterijskih rodova posredovane glukozaminom te istodobnog nespecifičnog obogaćivanja vrsta bakterija koje mogu metabolizirati ovaj spoj.

Autori studije smatraju kako bi se u budućim studijama trebale utvrditi optimalne doze glukozamina te uključiti više ispitanika s duljim razdobljima intervencije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glukozamin, zdravlje crijeva,

Komentari