Antonia Vlašić

Datum objave: 10. 03. 2022.

Posebno odabrani probiotički sojevi laktobacila mogu pozitivno utjecati na kožni mikrobiom i smanjiti pojavu akni, pokazala je nova studija.

Akne na licu često se tretiraju različitim lokalnim antibioticima, koji se koriste kroz dulji vremenski period te potom uzrokuju rezistenciju na antibiotike. Iz tog razloga, istraživači nastoje otkriti može li korištenje probiotika utjecati na promjenu kožnog mikrobioma i smanjenje upalnih procesa uzrokovanih aknama.

Provedene su dvije nove studije – pilot studija u kojoj je sudjelovalo 10 ispitanika te randomizirana studija u kojoj je sudjelovalo 30 zdravih ispitanika i 27 ispitanika koji imaju probleme s aknama. Znanstvenici su za novo istraživanje odabrali nekoliko probiotičkih sojeva za koje je poznato da su sigurni te da uzrokuju već provjerene imunološke reakcije. Probiotičke sojeve Lacticaseibacillus rhamnosus, L. plantarum i Lactiplantibacillus pentosus su mikroinkapsulirali u probiotičku kremu za lokalnu primjenu.

Rezultati provedenih studija pokazali su kako je svakodnevna primjena probiotičke kreme smanjila upalne procese uzrokovane aknama, kao i koncentraciju bakterijskog roda Staphylococcus za koji se smatra da je povezan s nastankom akni.

Simptomi akni bili su smanjeni čak i nekoliko tjedana nakon što su se ispitanici prestali koristiti kremom, čime je dokazan djelotvorni učinak kombinacije navedenih probiotičkih sojeva. Također, krema je pokazala visoku toleranciju i hidratantno djelovanje.

Autori objašnjavaju kako se probiotici mogu koristiti u različite svrhe, primjerice za njegu kože, a ne samo za zdravlje crijeva. Zaključuju kako su potrebna daljnja istraživanja koja će se posvetiti otkriću novih preparata za kožu koja se temelje na modulaciji mikrobiote.

Izvor: Cell Reports Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: akne, krema, probiotici,

Komentari