Dobra vijest za uživaoce kave

Datum objave: 01. 01. 2005.

Konzumacija kave često se povezivala sa rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju, ili uopće nema..
Prema izvješću BBC News Online, studija koju su proveli istraživači s Johns Hopkins University, pokazuje da nekoliko šalica kave dnevno ne mora djelovati štetno.
Istraživači su proučavali utjecaj konzumacije kave na otprilike 1000 bijelih muškaraca koj su diplomirali na medicinskom fakultetu u razdoblju od 1948 do 1964. Velika većina osoba koje su promatrane bili su uživaoci kave - pili su, u prosjeku, dvije šalice kave dnevno.
Konzumiranje kave kod ispitanika provjeravano je više od 10 puta u razdoblju od tri desetljeća, a s ciljem utvrđivanja veze između povećanja krvnog tlaka i povećanja unosa kave. Istraživači su utvrdili da unos kave eventualno može uzrokovati neznatno povećanje krvnog tlaka.
Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji posljednja su istraživanja koja su se nakog dugog razdoblja bavila pručavanjem štetnog ili blagotvornog djelovanja kave na organizam. BBC izvještava da se trudnicama u Britaniji ne preporuča konzumacija više od četiri šalice kave dnevno jer postoji zabrinutost da bi pretjerana konzumacija mogla povećati rizik od pobačaja. U izvješću također stoji da kava može sadržavati neke kemikalije koje se mogu povezati s povećanjem rizika od srčanog udara ili povećanja krvnog tlaka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari