Vitaminoteka

Datum objave: 18. 03. 2016.

Poznato je da povišena tjelesna masa, nepravilna prehrana i sjedilački način života u odrasloj dobi doprinose razvoju dijabetesa tipa 2.

No, u novom istraživanju švedskih stručnjaka primijećeno je da na povećani rizik može ukazati i slaba tjelesna sprema tijekom mladosti. U navedenom opsežnom istraživanju sudjelovala je impresivna brojka od preko 1,5 milijuna mladih muškaraca koji su u Švedskoj služili vojni rok. Ispitanicima je u dobi od 18 godina standardiziranim testovima ispitan aerobni kapacitet i mišićna snaga, a do zrele dobi im je praćeno zdravstveno stanje.

Rezultati su pokazali da je slabija kardiorespiratorna sprema i manja snaga mišića bila povezana s povećanim rizikom od dijabetesa u odrasloj dobi, bez obzira na tjelesnu masu, socioekonomski status i prisutnost dijabetesa u obiteljskoj povijesti bolesti.

Autori istraživanja naveli su da ovo zasigurno nije jedino istraživanje koje je potvrdilo koristi održavanja dobre tjelesne spreme među mladima, međutim, prvo je koje je pokazalo da je dobra tjelesna sprema važna bez obzira na tjelesnu masu.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, Fitness i ljepota,

Komentari