Datum objave: 06. 07. 2008.

Istraživanje britanskih i francuskih znanstvenika sugerira kako snižena koncentracija tzv. dobrog kolesterola u krvi povećava rizik za gubitak pamćenja za 53%.

Analiza zdravstvenih podataka 3673 ispitanika je pokazala kako se na temelju ovog otkrića može uz pomoć krvnih testova otkriti osobe kojima prijete povećani izgledi za Alzheimerovu bolest.

Poznato je da povišena koncentracija dobrog ili HDL kolesterola smanjuje rizik za nastanak naslaga na stijenkama krvnih žila koje negativno utječu na cirkulaciju.

Neke studije su ukazale i na mogućnost da HDL otežava stvaranje naslaga beta-amiloidnih proteina u mozgu, jedne od najznačajnih osobina Alzheimerove bolesti.

Koncentraciju HDL-a u krvi je moguće povećati redovitom tjelovježbom, smanjenim unosom zasićenih masti te češćom konzumacijom tzv. zdravih masti, primjerice maslinovog ulja, dodaju istraživači s londonskog University Collegea i instituta INSERM u stručnom časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari