Datum objave: 23. 01. 2011.

Uz sve dobro znane razloge za konzumaciju više voća i povrća, novo istraživanje nagoviještava da bi takva praksa mogla smanjiti i rizik od smrti uslijed bolesti srca.

Istraživači su analizirali podatke preko 300 000 osoba iz 9 europskih zemalja, dobi između 40 i 85 godina, koje su promatrane 8,5 godina.

U tom period 1636 osoba umrlo je usljed posljedica ishemijske bolesti srca, najčešće bolesti i vodećeg uzroka smrtnosti u Europi.

Prema rezultatima studije, osobe koje konzumiraju barem 8 porcija voća i povrća, imaju 22% manji rizik da će umrijeti od ishemijske bolesti srca u odnosu na osobe koje konzumiraju manje od tri porcije dnevno. Porcijom se smatra 80 g namirnice, primjerice mala banana, jabuka srednje veličine ili mala mrkva.

Otkrića su objavljena u siječanskom izdanju European Heart Journal.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari