Datum objave: 24. 07. 2014.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Hypertension, ozbiljna neuhranjenost u djetinjstvu može u kasnijem životu povećati rizik od hipertenzije te tako utjecati na opće zdravlje i u odrasloj dobi.

Znanstvenici su u istraživanju usporedili 116 odraslih ispitanika koji su pretrpjeli pothranjenost odrastajući na Jamajci, s 45 drugih koji su tijekom djetinjstva bili normalno uhranjeni. Navedenim ispitanicima, koji su većinom bili 20- i 30-godišnjaci, mjerili su tjelesnu masu, visinu i krvni tlak, a ultrazvučnim pregledom ili drugim snimanjima ispitali su funkciju srca.

Nakon istraživanja su primijetili da su ispitanici koji su u ranom djetinjstvu preživjeli pothranjenost imali viši dijastolički tlak (tzv. donji tlak kod očitanja) u usporedbi s onima koji nisu bili pothranjeni. Također, rad srca im je bio manje učinkovit, a procijenjena periferna vaskularna rezistencija, tj. otpor pri protoku krvi u užim krvnim žilama im je bio veći.

Ovi nalazi ukazuju na povećani rizik od razvoja hipertenzije koja je, jedan od rizičnih čimbenika za pojavu bolesti srca i moždani udar.

Autori ove rezultate pripisuju utjecaju kojeg neodgovarajuća prehrana, još od razdoblja prije rođenja pa do djetetove pete godine, može imati na razvoj srca. U tom periodu, kada je građa tijela podložna potencijalno nepovratnim promjenama, nezadovoljene prehrambene potrebe mogu ostaviti dugotrajne posljedice na anatomiji srca i na protoku krvi u kasnijem životu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari