Rezultati nove studije pokazali su kako djeca koja jedu više nezasićenih masti, putem orašastih plodova, sjemenki i plave ribe, imaju veću mišićnu masu, niži postotak masnog tkiva i manje masnog tkiva na području abdomena.
Ranija istražavanja također su dobila rezultate koji su ukazivali na blagotvoran učinak povoljnog omjera nezasićenih i zasićenih masti u prehrani u korist nezasićenih masti od kojih se posebno ističu omega – 3 masne kiseline.
U istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Nutrition sudjelovala su djeca u dobi između 7 i 12 godina koja su u dva vremenski odvojena navrata zapisala sve što su jela u posljednja 24 sata. Također, znanstvenici su djeci mjerili sastav tijela uz pomoć DEXA metode i računalne tomografije (CT-a). Analizom dobivenih podataka zaključeno je kako su djeca koja su jela više nezasićenih masti i čiji je omjer nezasićenih i zasićenih masti u prehrani bio viši, bila vitkija, imala su niži udio masnog tkiva u tijelu i manje masnog tkiva na trbuhu.
Ovo istraživanje dokaz je kako kvaliteta masti koju jedemo uvelike utječe na sastav našeg tijela.