Josip Rešetar

Datum objave: 08. 02. 2018.

Prema prospektivnoj kanadskoj studiji, djeca koja imaju svakodnevne obroke s ostalim članovima obitelji imaju dugoročne blagodati po pitanju mentalnog i tjelesnog zdravlja.

U prospektivnoj kohorti, koja još uvijek traje, uključena su djeca koja se prate od svog petog mjeseca života. Roditelji djece su izvještavali o učestalosti obiteljskih obroka u razdoblju do šeste godine, dok su nakon desete godine života djeca zajedno s učiteljima davali informacije o navikama.

Rezultati su pokazali da je kod djece koja su imala češće obiteljske obroke do šeste godine života zabilježena veća sposobnost izvođenja različitih motoričkih pokreta, dok su desetogodišnjaci s češćim obiteljskim obrocima  konzumirali manju količinu zaslađenih napitaka.

Dodatno, djeca koja su objedovala u obiteljskom okruženju imala su razvijenije socijalne vještine te su sebe u anketi ocjenjivala manje agresivnom i problematičnom.

Prisutnost roditelja tijekom objedovanja osim na tjelesni razvoj djece bitno utječe i na psihosocijalni razvoj, putem interakcija u emocionalno sigurnim uvjetima. Zbog sve češće otuđenosti i ubrzanog načina života u razvijenijim zemljama, učestalost obiteljskih obroka je u padu. Znanstvenici stoga pozivaju na uvođenje javnozdravstvenih kampanja koje će naglasiti važnost obiteljskih obroka u ukupnom razvojnom procesu dijeteta.

Izvor: Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: obitelj, Zdravlje djece,

Komentari