Prema prospektivnoj kanadskoj studiji, djeca koja imaju svakodnevne obroke s ostalim članovima obitelji imaju dugoročne blagodati po pitanju mentalnog i tjelesnog zdravlja.
U prospektivnoj kohorti, koja još uvijek traje, uključena su djeca koja se prate od svog petog mjeseca života. Roditelji djece su izvještavali o učestalosti obiteljskih obroka u razdoblju do šeste godine, dok su nakon desete godine života djeca zajedno s učiteljima davali informacije o navikama.
Rezultati su pokazali da je kod djece koja su imala češće obiteljske obroke do šeste godine života zabilježena veća sposobnost izvođenja različitih motoričkih pokreta, dok su desetogodišnjaci s češćim obiteljskim obrocima konzumirali manju količinu zaslađenih napitaka.
Dodatno, djeca koja su objedovala u obiteljskom okruženju imala su razvijenije socijalne vještine te su sebe u anketi ocjenjivala manje agresivnom i problematičnom.
Prisutnost roditelja tijekom objedovanja osim na tjelesni razvoj djece bitno utječe i na psihosocijalni razvoj, putem interakcija u emocionalno sigurnim uvjetima. Zbog sve češće otuđenosti i ubrzanog načina života u razvijenijim zemljama, učestalost obiteljskih obroka je u padu. Znanstvenici stoga pozivaju na uvođenje javnozdravstvenih kampanja koje će naglasiti važnost obiteljskih obroka u ukupnom razvojnom procesu dijeteta.
Izvor: Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics