Datum objave: 10. 09. 2015.

Rezultati nove studije otkrivaju nam kako kvaliteta obiteljskih odnosa i ozračje u obitelji uvelike određuju i kvalitetu prehrane kod članova obitelji.

Prema definiciji, ugodno obiteljsko ozračje imaju obitelji koje svakodnevne probleme i obveze rješavaju kroz tople i učinkovite međusobne interakcije, jasnu komunikaciju i dobro postavljene uloge članova.

Novo istraživanje koje su predvodili znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary University of London pokazalo je kako djeca koja dolaze iz funkcionalne obitelji unose značajno manje šećera u prehrani. Točnije, rezultati su pokazali da djeca koja žive u obiteljima s ugodnim ozračjem imaju 67 posto nižu vjerojatnost da će unositi više od 4 serviranja slatkiša ili zaslađenih sokova dnevno u usporedbi s djecom koja dolaze iz ne toliko skladnih obitelji. Skladne obitelji su unatoč niskom socijalnom statusu i stupnju obrazovanja imale bolju kvalitetu prehrane od onih disfunkcionalnih. Znanstvenici su objasnili kako je ugodno obiteljsko ozračje izvor zadovoljstva u životu, a pruža nagradu i utjehu, dok su s druge strane, neskladni odnosi u obitelji glavni izvor stresa i frustracije. Nezadovoljene psihološke potrebe često rješavamo unosom visokokalorične slatke hrane koja pruža dobar osjećaj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je gornju granicu unosa dodanog šećera koja iznosi 5 % ukupnog dnevnog unosa energije, što je otprilike 7 žličica.

U ovom je istraživanju sudjelovalo više od 1100 djece u dobi od 3 i 4 godine, a provedeno je u sklopu veće studije The East London Family (ELF) koja proučava kvalitetu obiteljskih odnosa na zdravlje djece.

Izvor: Journal of Caries Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari