Datum objave: 15. 03. 2011.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Social Psychology Quarterly, što veći indeks tjelesna mase (ITM) osoba ima, veća je vjerojatnost da će se smatrati žrtvom diskriminacije na osnovu tjelesne mase. A što osoba više vjeruje da je žrtva diskriminacije, njeno zdravlje više će patiti.

To su zaključili istraživači sa Sveučilišta Purdue, na osnovu analize podataka 1856 osoba. Ispitanicu su u dva navrata, 1990. te 2005., ispunjavali upitnik u kojemu su ostavljali svoje podatke o visini, tjelesnoj masi, o tome smatraju li se pretilima, o svom općem zdravlju, stupnju funkcionalnih nedostataka te o tome smatraju li se diskriminiranima s obzirom na tjelesnu masu ili ne.

Uočeno je da što je osoba teža, češće se osjeća diskriminiranom. Primjerice, gotovo 11% osoba čiji je ITM iznosio između 30 i 35, smatralo se diskriminarima zbog svoje tjelesne mase. Isti osjećaj imalo je čak 33% osoba sa ITM vrijednosti iznad 35. Za usporedbu, samo 5% osoba koje nije bilo pretilo imalo je osjećaj da su diskriminirani zbog tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari