Ela Lučić

Datum objave: 03. 04. 2020.

Nestle-EpiGen studija o funkciji zglobova otkrila je da je bioenergetska disfunkcija mitohondrija ključna u razvoju sarkopenije te da se stanjem može upravljati poboljšanjem funkcije mitohondrija. 

U usporedbi s prethodnim studijama o sarkopeniji, koje su se uglavnom oslanjale na markere krvnog seruma u svrhu otkrivanja promjena u funkciji mišića, ovo se istraživanje razlikuje jer koristi stvarnu mišićnu biopsiju za otkrivanje promjena na razini genetske ekspresije. To zauzvrat pruža pouzdanije mjerenje promjena u mišićima

U studiji su se uspoređivale transkripcijske promjene kod sarkopenije u cijelom genomu, u odnosu na kontrole usklađene s dobi putem mišićnih biopsija 119 muškaraca u dobi od 60 do 80 godina. Zajednička tema u sve tri populacije koje su patile od sarkopenije bila je prisutnost bioenergetske disfunkcije mitohondrija u skeletnom mišiću na razini transkripcije gena. Došlo je i do regulacije gena homeostaze (proteostaze) za mitohondrijske proteine. To dovodi do smanjenog broja mitohondrija, smanjene ekspresije i aktivnosti mitohondrijskog respiratornog kompleksa u sarkopeničnom mišiću. 

Druga ključna točka studije također je pokazala kako se vrijednosti NAD+ mogu povezati sa sarkopenijom, što u prethodnim istraživanjima nije bilo tako uočljivo. NAD+ neophodan je za funkciju mitohondrija, djeluje kao senzor stanične energije i regulira proizvodnju energije.

Također, istraživanje je otkrilo da su mala masa koštanog mišića i jačina stiska pacijenta usko povezani s disfunkcijom mitohondrijske bioenergetike. Sarkopenija pogađa oko 10% stanovništva, a utjecaji do kojih dolazi, uključujući gubitak jačine stiska, povećane šanse za pad i lomove, ukazuju na moguću nižu kvalitetu života.

Istraživači su napomenuli kako treba razmotriti prehrambene i farmakološke mitohondrijske terapije za upravljanje sarkopenijom. Primjerice, liječenje može biti u obliku dodataka prehrani ili stabiliziranja mitohondrijskog mehanizma sredstvima koja djeluju na kardiolipin - komponentu mitohondrijske membrane. Ostali načini uključuju tjelovježbu i promicanje uklanjanja oštećenih mitohondrija korištenjem prirodne molekule urolitina A (metabolita mikrobiote crijeva).

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email

Komentari