Datum objave: 30. 09. 2009.

Popularno voće/povrće - dinja pokazala se bogatim izvorom vrlo jakog antioksidansa superoksid dismutaze (SOD). Nedavna francuska studija pokazala je kako dnevni unos od 140 internacionalnih jedinica SOD-a ima jak pozitivni učinak na mnoga psihofizička stanja poput iscrpljenosti, umora, poremećaja spavanja, tolerancije boli, koncentracije i stresa.

Otkriven pred 40 godina, SOD je još uvijek pozicioniran na sam vrh antioksidativne ljestvice, ispred mnogih vitamina i minerala s antioksidativnim svojstvima. Svoje jedinstveno djelovanje ostvaruje time što potiče stanice i organizam na daljnje stvaranje vlastitih antioksidativnih spojeva poput katalaze i glutation peroksidaze, koji uspješno neutraliziraju štetne učinke oksidativnog stresa.

Prema nedavnoj studiji, svakodnevnim unosom hrane (kao npr. dinje) ili suplemenata bogatih tim spojem ostvaruje se čak 30% jači pozitivniučinak na psihofizičko zdravlje.

Izvor: Nutrition Journal, September 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari