Mirja Zupčić

Datum objave: 19. 06. 2019.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu otkrili su ostaju li izbirljiva djeca izbirljiva po pitanju prehrane i u kasnijoj dobi te unose li mali izbirljivci dovoljno nutrijenata.

Odgovore na ova pitanja znanstvenici su dobili u sklopu longitudinalnog istraživanja pod nazivom „Djeca devedesetih“ (engl. Children of the 90s). Radi se o zdravstvenom projektu u kojem je ranih devedesetih godina regrutirano 14 tisuća trudnica i njihovih obitelji koji se i danas prate s ciljem dobivanja temeljitog uvida o ljudskom rastu i razvoju.

Rezultati su pokazali kako djeca koja su bila izbirljiva u dobi od 3 godine, u dobi od 10 godina jedu manje voća, povrća i mesa u usporedbi s djecom koja nisu izbirljiva.

U dobi od 13 godina, razlike u prehrambenim navikama između izbirljivaca i djece koja nisu izbirljiva su i dalje prisutne no nisu toliko velike. Općenito gledano, djeca koja su bila izbirljiva u dobi od 3 godine, kada navrše 10 i 13 godina, nemaju značajno različite prehrambene navike u usporedbi s djecom koja nikad nisu bila izbirljiva.

Međutim, znanstvenici su primijetili kako, bez obzira radi li se o djeci koja su izbirljiva ili djeci koja nisu izbirljiva, obje skupine djece nisu unosile dovoljno voća i povrća. Analiza prehrambenih navika djece ukazuje kako one nisu zadovoljavajuće, a protiv loše prehrane i izbirljivih adolescenata treba se boriti u ranom djetinjstvu stalnim poticanjem unosa voća, povrća i drugih neprocesiranih namirnica.

Osim stalnog nuđenja kvalitetnih namirnica, strategije kako nadvladati izbirljivost u prehrani uključuju i pozitivan pristup roditelja, konzumaciju hrane u obiteljskom okruženju, dosljednost u obrocima s obzirom na doba dana, realna očekivanja o veličini porcija za djecu te izbjegavanje grickanja između obroka kao i izbjegavanje pretjeranog unosa tekućine.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, povrće, voće, Zdravlje djece,

Komentari