Datum objave: 16. 06. 2009.

Dijeta za zdravlje srca smanjuje dnevni unos kalorija i različitim udjelima masnoća, proteina i ugljikohidrata, može pomoći pretilim osobama da postignu i zadrže ciljanu tjelesnu masu, prema studiji The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) of the National Institutes of Health, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine.

U studiji The Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies (POUNDS LOST) istraživači su uvidjeli sličan gubitak tjelesne mase među ispitanicima koji su slijedili dijetu koja se razlikovala u omjerima ova tri glavna nutrijenta, a imala je smanjen unos kalorija.

Omjer nutrijenata bio je sljedeći: masti od 20 do 40 %, proteini od 15 do 25% i ugljikohidrati od 35 do 65% energetskih potreba.

Obje dijete su bile prilagođene za primjenu kod bolesti srca i bile su siromašne zasićenim masnoćama, a bogate dijetalnim vlaknima.

„Ti rezultati pokazuju da tako dugo dok pojedinci slijede dijetu za zdravlje srca sa smanjenim udjelom kalorija, postoji više od jednog nutricionističkog pristupa da se postigne zdrava tjelesna masa“, izjavila je Elizabeth G. Nabel, M.D., direktorica NHBI.
„Također rezultati omogućuju osobama koje trebaju smanjiti tjelesnu masu fleksibilnost u izboru i pristupu u prehrani koji im najviše odgovara.“

Izvor: www. public.nhlbi.nih.gov

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari