Datum objave: 08. 04. 2010.

Časopis Journal of Pediatrics je nedavno objavio studiju o primjeni dijete bogate proteinima, a s niskim udjelom ugljikohidrata kao sigurne i učinkovite za smanjenje tjelesne mase kod teško pretilih tinejdžera.

Kao što je poznato, ne postoji puno učinkovitih načina liječenja pretilosti u mlađoj dobi. To je osobito vidljivo kod teških slučajeva pretilosti.

Do sada je osnovna prepreka za primjenu dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina bila zabrinutost o mogućim neželjenim posljedicama na rast i zdravlje djece. Osim toga, vjeruje se da bi takav način prehrane mogao dovesti i do povećanih vrijednosti kolesterola u krvi, što dugoročno predstavlja veliki zdravstveni rizik.

Rezultati studije su pokazali da su tinejdžeri koji su bili na visokoproteinskoj dijeti, a s niskim udjelom ugljikohidrata izgubili u tih 13 tjedana više kilograma od onih koji su bili na dijeti s niskim udjelom masti!

Osim toga, a suprotno svim očekivanjima znanstvenika, nakon 9 mjeseci od provođenja dijete, prva skupina tinejdžera (koji su bili na visokoproteinskoj dijeti) održala je svoju tjelesnu masu te nije došlo do brzog povratka izgubljenog tijekom 13 tjedana istraživanja!

Pokazalo se također da je takva dijeta sigurna, bez ozbiljnih i neželjenih učinaka na rast, mineralnu gustoću kostiju te na različite metaboličke pokazatelje (npr. razina kolesterola u krvi).

Ovo istraživanje svakako otvara nove mogućnosti u načinu borbe sa sve većim problemom pretilosti kod tinejdžera te daje nadu u poboljšanje sveopće slike zdravlja ljudi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari