Datum objave: 26. 01. 2009.

Nova studija otkriva da pretilim osobama s dijabetesom tipa 2 u zdravstvenom pogledu bolje rezultate pruža ketogena dijeta s visokim unosom masti i niskim unosom ugljikohidrata negoli unos hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI).

U studiji je sudjelovalo 84 pretilih pacijenata s dijabetesom tipa 2. Ispitanici su podijeljeni u 2 skupine: prva je pratila ketogenu dijetu koju je popularizirao Robert Atkins dok je druga skupina temeljila prehranu na hrani s niskim GI. Ispitivanje je trajalo 24 tjedna i u to vrijeme su ispitanici na ketogenoj dijeti smjeli unositi najviše 20 g ugljikohidrata dnevno, ali bez posebnih restrikcija s obzirom na unos kalorija. Ispitanici koji su pratili dijetu s niskim GI su savjetovani da dnevno unose 500 kcal manje od svojih uobičajnih potreba. Ovoj su skupini ugljikohidrati osigurali oko 55 % dnevnog energetskog unosa.

Nakon 6 mjeseci, utvrđeno je znatno veće poboljšanje u kontroli razine glukoze u skupini koja je pratila ketogenu dijetu. Osim toga, iako su ispitanici na dijeti s niskim GI unosili manje kcal dnevno, veće smanjenje tjelesne mase je ipak utvrđeno u skupini na ketogenoj dijeti.

Autori studije ističu da je ketogenu dijetu nužno provoditi uz strogi liječnički nadzor stoga nije preporučljivo započinjati ovu dijetu na svoju ruku.

Izvor: Nutrition & Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, dijabetes,

Komentari