Datum objave: 01. 01. 2005.

Peptički ulkus je vrijed, erozija ili otvorena rana na mukoznoj sluznici želuca ili dvanaesnika (početak tankog crijeva). Ova bolest često je uzrokovana bakterijskom infekcijom Helicobacter pylori , a ponekad i dugotrajnom primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što su primjerice acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i sl.. U malom broju slučajeva ulkus mogu uzrokovati maligni tumori želuca ili pankreasa. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se ranije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome. Pojavi i pogoršanju simptoma peptičkog ulkusa može pridonijeti i prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i nepravilna prehrana.

Svrha dijete: Osnovna karakteristika ove dijete je smanjenje ili potpuno izbacivanje namirnica koje mogu izazvati iritaciju želuca i prekomjerno lučenje želučane kiseline.

Tko je može koristiti: Prehrana je primarno dizajnirana za osobe koje pate od žgaravice, čira jednjaka, upale jednjaka, čira na želucu, čira na dvanaesniku, dispepsije, kroničnog gastritisa i ostalih problema vezanih uz jednjak i želudac.

Hrana koja šteti. Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli povezan je s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.

Hrana koja pomaže. Konzumiranje soka od svježeg kupusa ubrzava liječenje bolesti. Iako su studije u vezi djelovanja soka na bolest još preliminarne, liječnici i nutricionisti preporučaju konzumiranje pola decilitra soka dnevno, 10 do 14 dana. Dodatak soka od mrkve poboljšat će okus.

Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline i sposobnost cijeljenja mukozne sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa. Linolna kiselina glavni je izvor arahidonske kiseline, prekursora prostaglandina koji imaju citoprotektivno djelovanje u duodenumu. Budući da su najbolji prehrambeni izvor linolne kiseline povrće, sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice laneno sjeme, korisno je uvrstiti ove namirnice u prehranu.

Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, stoga u prehrani ovih bolesnika treba biti obilno zastupljena riba, posebice riba iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa i haringe.

Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike (tzv.

„korisne bakterije“) koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama. Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus ) i druge vrste probiotika u in vitro studijama pokazale su baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na Helicobacter pylori . Probiotički proizvodi korisni su i zbog toga što smanjuju štetne popratne pojave lijekova koji se koriste za eradikaciju H.pylori , primjerice proljeva izazvanih antibioticima.

Konzumacija hrane bogate prehrambenim vlaknima može biti korisna prevencija ulkusa dvanaesnika. Posebno je korisna konzumacija voća i povrća, a dodatna povoljnost ovih namirnica leži u značajnom udjelu vitamina A koji je također važan za cijeljenje sluznice.

Veza između alergija i peptičkog ulkusa poznata je još od tridesetih godina prošloga stoljeća. Izlaganje želučane sluznice hrani na koju je ososba alergična može izazvati krvarenja. Stoga je vrlo važno identificirati potencijalne prehrambene alergene za svaku osobu koja boluje od peptičkog ulkusa.

Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

Opće preporuke koje mogu pomoći u smanjenju lučenja i vraćanja želučane kiseline:

  • Jedite polagano i dobro sažvačite hranu
  • Nastojte biti opušteni dok jedete
  • Dok jedete sjedite uspravno
  • Izbjegavajte konzumiranje bilo kakvih obroka barem 3 sata prije spavanja
  • Odaberite namirnice s niskim udjelom masti
  • Smanjite unos napitaka koji sadrže kofein te unos citrusa, proizvoda od rajčice i čokoladu, posebice ukoliko Vam izazivaju nelagodu
  • Uzmite antacide sat prije jela i 3 sata prije spavanja
  • Suplementi koji mogu biti korisni su: omega-3 masne kiseline, gama-linolenska kiselina, GLA (ulje boreča), cink, probiotici

DOZVOLJENA I ZABRANJENA HRANA

Važno je „slušati“ svoj organizam i izbaciti iz prehrane one namirnice koje dobro ne podnosite

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE

HRANA KOJA MOŽE IZAZVATI SMETNJE

KRIH I ŽITARICE

· Cjelovite ili obogaćene žitarice, pekarski proizvodi od cjelovitih ili obogaćenih proizvoda, pahuljice sa obogaćenim ili cjelovitim žitaricama, krekeri, integralna riža i tjestenina

KRUH I ŽITARICE

· Pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna, ili oni kojima su dodani orasi i sušeno voće, bijela riža, sjemenke, krekeri sa visokim udjelom masnoća i soli

POVRĆE

· Svježe, smrznuto i konzervirano koliko se može podnijeti

POVRĆE
· Povrće koje uzrokuje stvaranje plinova: brokula, kupus, luk, cvjetača, krastavac
· Povrće koje se priprema uz dodatak veće količine masnoća
· Rajčice i proizvodi od rajčica

VOĆE
· Svježe, smrznuto i konzervirano, koliko se

Darija Vranešić
Iva Alebić, dipl.ing.
Članak je prethodno objavljen na portalu [url="#"] PLIVAzdravlje.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Probavne smetnje,

Komentari