Datum objave: 24. 11. 2011.

Istraživanja su pokazala da osobe čija prehrana uključuje veliki udio proteina i puno povrća imaju značajno poboljšanje zdravstvenog stanja, uključujući gubitak prekomjerne tjelesne mase (bez vježbanja) te snižene vrijednosti krvnog tlaka.

Ukratko, radi se o hrani kakvu je konzumirao naš predak, špiljski čovjek, prije stotinama tisuća godina.Uvjeti života primoravali su tadašnjeg čovjeka da je stalno aktivan, što ga je činilo vitkim, mišićavim i potpuno "fit". Njegova se prehrana sastojala od nemasnog (mršavog) mesa i povrća. Voće je konzumirao sezonski, a nije konzumirao sol, šećer te velike količine ugljikohidrata.

Problem današnje prehrane je što jedemo kad hoćemo i što hoćemo, a hrana je značajno obrađena, s visokim udjelom šećera i soli. Hrana nam dolazi praktički servirana, a radi svih tih povlastica nažalost plaćamo zdravstveni danak.

Prevedeno je istraživanje na skupini osoba koje su sve imale neki zdravstveni problem. Podvrgnuti su posebnoj dijeti koja je uključivala mršavo meso, ribu, svježe voće i povrće, te zdrave masnoće (poput onih iz sjemenki i orašastih plodova).

Rezultati su pokazali sniženje krvnog tlaka kod svih ispitanika te smanjenje vrijednosti kolesterola i triglicerida u roku od 2 tjedna. Također, dijabetičarima koji su sudjelovali u istraživanju snizile su se vrijednosti šećera u krvi i doživjeli su općenito poboljšanje zdravstvenog stanja. Također, zabilježeno je i sniženje tjelesne mase kod ispitanika.

Rješenje kako smanjiti učestalost debljine, dijabetesa i ostalih pošasti današnjice nije u tome da se bude ekstreman, već da se čovjek vrati osnovama odnosno da jede stvarnu hranu.

Izvor: University of California San Francisco

Pošalji prijatelju na email

Komentari