Datum objave: 12. 12. 2013.

U posljednjih godina učestalo se govori o brojnim dijetama koje osiguravaju gubitak tjelesne mase u što kraćem roku zbog čega su primamljivije osobama koje se za njih odlučuju. No, da li ste ikada razmislili prije primjene pojedine dijete kako one zapravo djeluju na organizam i što zapravo gubimo? Vodu, masno tkivo ili mišićnu masu?

Nova kontrolna studija, objavljena u časopisu The FASEB Journal, fokusirala se na potencijalne pozitivne učinke visokoproteinskih dijeta s ciljem spriječavanja gubitka mišićne mase, poznate kao negativna posljedica restriktivnih dijeta. Tijekom perioda od 31 dan ispitanici su podvrgnuti trima dijetama s različitim sadržajem proteina. Studija je rađena na način da su ispitanici bili na restriktivnoj dijeti visokog proteinskog sadržaja koja je omogućavala gubitak od 1 kilograma tjedno u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću. Rezultati studije pokazali su da primjenom restriktivne dijete koja sadrži jedan visokoproteinski obrok dnevno možemo ciljano gubiti na određenom tipu mase.

Naime, zahvaljujući specifičnim reakcijama (ubikvitinski sustav) u organizmu, putem visokoproteinske dijete omogućava se gubitak masnog tkiva minimizirajući gubitak mišićne mase u tijelu. Na taj način ciljano gubimo masno tkivo, čiji je visok udio u tijelu rizični čimbenik za razvoj kroničnih bolesti, posebice ukoliko se masno tkivo nakuplja pretežito na području trbuha.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari