Vitaminoteka

Datum objave: 11. 02. 2014.

Alzheimerova bolest, najčešći oblik demencije, javlja se u sve većem postotku u starijih osoba. Zbog toga su američki stručnjaci odlučili istražiti čimbenike koji povećavaju rizik od demencije.

675 ispitanica sudjelovalo je u istraživanju, prosječne dobi od 65 godina, a u obzir su uzimane razine šećera u krvi, grušanje krvi, visoki krvni tlak te rizični čimbenici za demenciju i kardiovaskularne bolesti.

Ispitanice s visokim razinama hormona estrogena imale su dvostruko veći rizik od demencije u odnosu na one s nižim razinama. No, kombinacija visoke razine estrogena i dijabetesa povećava rizik za čak 14 puta.

Također, potvrđena je i inverzna povezanost, odnosno da je u žena s dijabetesom i demencijom povećana razine estrogena. Kardiovaskularne bolesti nisu imale značajnu povezanost s rizikom od demencije.

Autori studije ukazuju na važnost razvoja javnozdravstvenih politika kako bi se snizile, već sada zabrinjavajuće brojke, osoba oboljelih od demencije i dijabetesa. Istraživanje je objavljeno u časopisu Neurology.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: demencija, dijabetes,

Komentari