Vitaminoteka

Datum objave: 21. 07. 2017.

Poznato je da je pretilost majki povezana s problemima s dojenjem, koji su glavni razlog njegovog preranog prekida.

No, prema novom istraživanju dviju stručnjakinja iz Dječjeg bolničko medicinskog centra u Cincinnatiju, netolerancija glukoze također potencijalno dovodi do problema s laktacijom. U istraživanju su obrađeni medicinski zapisi 561 žene koje su posjetile spomenuti bolnički centar unutar 90 dana od poroda. Sve ispitanice imale su pozitivan stav prema dojenju, a bile su podijeljene u dvije skupine. U jednu skupinu svrstane su ispitanice koje su samo imale problem sa slabom laktacijom, odnosno, premalom proizvodnjom mlijeka, a u drugu sve one s ostalim problemima s dojenjem, ali dovoljnom količinom mlijeka.

Rezultati su pokazali da je čak 15 % ispitanica sa slabom laktacijom imalo dijabetes tijekom trudnoće, dok je u drugoj skupini ovaj udio iznosio tek 6 %.

Budući da su gestacijski dijabetes, dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 u ovom istraživanju povezani s problemima u proizvodnji i održavanju dovoljne količine mlijeka, smatra se da bi se dio problema sa slabom laktacijom mogao rješiti poboljšanjem metabolizma glukoze i inzulina. Međutim, ovo područje još treba istražiti prije nego se odrede valjane metode rješavanja problema.

Izvor: Breastfeeding Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, dojenje, Trudnoća i dojenje,

Komentari