Datum objave: 23. 11. 2016.

Detaljne analize dvaju kliničkih istraživanja – jednog u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugog u Australiji – ukazuju kako je moguće spriječiti na tisuće preuranjenih poroda (prije 34. tjedna trudnoće) ukoliko trudnice uzimaju dokozaheksaensku kiselinu (DHA) u obliku dodatka prehrani.

Dojenčad rođena puno prije predviđenog termina često zahtijeva posebnu njegu i dulji boravak u bolnici nakon rođenja te je u povećanom riziku od hospitalizacije tijekom prve godine života. Također, što su ranije rođena, to su djeca u većem riziku od invaliditeta ili smrti. U oba istraživanja, KUDOS (Kansas DHA Outcome Study) i DOMinO (DHA to Optimize Mother Infant Outcome), zabilježeno je produljenje trajanja trudnoće koje je povezano sa smanjenjem broja preuranjenih poroda visokog rizika.

Za analizu spomenutih istraživanja primijenjen je statistički model koji je ispitao nizak, umjeren i visok rizik poroda majki koje su uzimale DHA u obliku dodatka prehrani tijekom trudnoće, u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je uzimala placebo. Plod u maternici dobiva DHA od majke, kasnije preko majčinog mlijeka, a količina koju dobiva ovisi o majčinom statusu DHA. Znanstvenici su procijenili da, ukoliko bi trudnice svaki dan uzimale omega masne kiseline, godišnje bi se u SAD-u moglo izbjeći više od 106 000 preuranjenih poroda visokog rizika te oko 1 100 takvih poroda u Australiji.

Izvor: Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids  

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, omega,

Komentari