Datum objave: 11. 03. 2010.

Novo američko istraživanje dovelo je omega-3 masne kiseline u direktnu vezu s radnim pamćenjem, odnosno s funkcionalnim promjenama moždanih regija zaslužnih za memoriju.

Studija provedena na Sveučilištu u Cincinnatiju obuhvatila je tridesetak zdravih dječaka u dobi od 8-10 godina, koji su dnevno uzimali 400 i 1200mg DHA (dokosaheksaenske kiseline), kroz 8 tjedana. Pritom su bili podvrgnuti neškodljivoj vizualizacijskoj dijagnostičkoj pretrazi – funkcionalnoj magnetskoj rezonanci.

Rezultati su pokazali kako je aktivnost DHA bogatih eritrocita u dijelovima kore velikog mozga zaduženog za radnu memoriju porasla za 47, odnosno 70% u odnosu na kontrolnu skupinu, koja nije primala DHA suplemente.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari