Maja Biličić

Datum objave: 28. 11. 2018.

U Indiji se po prvi puta provodi istraživanje kojim će se utvrditi utjecaj majčinog unosa DHA (dokosaheksaenske) masne kiseline na razvoj mozga njenog potomka u prvih 1000 dana njegova života.

Dvostruko slijepo, paralelno istraživanje uključuje 957 trudnica dobi 18 do 35 godina. Svaka sudionica u istraživanju od petog mjeseca trudnoće pa do šest mjeseci nakon poroda dnevno dobiva 400 mg DHA iz alge ili placebo. Na samom početku ispitivanja znanstvenici su uzeli antropometrijske mjere, sociodemografske podatke te podatke o prehrambenim navikama.

Znanstvenici će majke i djecu pratiti dok djeca ne navrše godinu dana, a u prvom redu će se usredotočiti na mentalne i motoričke sposobnosti u spomenutoj dobi.

Osim toga, prikupit će i njihove antropometrijske mjere i procijeniti Apgar-indeks, a zatim uzeti i uzorke majčinog mlijeka i krvi majke i djeteta kako bi odredili moguće promjene u razinama DHA. Nakon toga će utvrditi razlike između kontrolne grupe s placebom i istraživane grupe.

Pretpostavlja se da će ovakvo istraživanje, ukoliko se uoče značajne dobrobiti DHA, uvelike pomoći u intervencijama diljem države te potaknuti zdravi razvoj mozga djece.

Izvor: BMC Pediactics
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari