Detoksikacijske dijete su znanstveno neosnovane i ne djeluju

Datum objave: 04. 07. 2005.

Znanstvenici tvrde da nema potvrde da detoksikacijske dijete uistinu djeluju, odnosno, detoksikacijske dijete ne rezultiraju izbacivanjem toksina iz organizma u većoj mjeri nego to čine uobičajeni mehanizmi organizma..

Stručnjaci su svoja mišljenja o detoksikacijskim dijetama iznijeli u Food Technology Journal . Naime, detoksikacijske dijete obećavaju rezultate poput čišćenja stanica, revitalizacije kože, dekontaminacije crijeva i čišćenja jetre. Kako bi se se navedeno postiglo, ljudima se sugerira vrlo restriktivna prehrana koja se bazira isključivo na voću i povrću i velikim količinama vode. Sva prerađena hrana, alkohol i kava strogo su zabranjeni.

Stručnjaci su ustrajni u svojim stajalištima da je eliminacija štetnih sastojaka pomoću prehrambenog režima posve neprihvatljiva i kosi se sa spoznajama o ljudskoj fiziologiji i biokemiji. Prema stručnjacima, organizam pojeduje vlastite mehanizme za oslobađanje od otrova.

Pluća, bubrezi, jetra, gastrointestinalni trakt i imunološki sustav imaju sposobnost da, u roku jednog sata nakon konzumacije hrane, eliminiraju štetne tvari.
Detoksikacijeske dijete posebno su, naglašavaju stručnjaci, štetne tinejđerima i trudnicama, odnosno skupinama koje sebi nikako ne bi trebale uskraćivati određene katergorije hrane.
U osvrtu na detoksikacijeske dijete dodano je i da samo jedna kategorije hrane ne može organizmu osigurati adekvatnu količinu energije i nutrijenata, pa stoga, isključivanje pojedinih kategorija hrane iz jelovnika zapravo može imati neželjen učinak na zdravlje.

Izvor: [url="#"] Food Technology Journal
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari